Negawatts vs Megawatts

Stel je voor dat er een bepaalde hoeveelheid elektriciteit op een net nodig is om al het gebruik op dat specifieke moment te ondersteunen. Het is halverwege de middag op een warme zomerdag. Mensen komen thuis van een stranddag en willen hun airconditioning aanzetten. De vraag naar elektriciteit staat op het punt om toe te nemen. Netwerkbeheerders kunnen dit soort gebeurtenissen vrij nauwkeurig voorspellen en hierop het aanbod afstemmen.

Er zijn eigenlijk twee manieren op hierop te reageren:

  1. Meer elektriciteit opwekken om aan deze vraag te voldoen; of
  2. Manieren vinden om de vraag op een lager niveau te houden, zodat er geen extra stroom nodig is.

 

 

 

Vermijden of verminderen van energie

Op deze manier is de energie die niet wordt gebruikt net zo nuttig als opgewekte energie. Dit principe wordt een “negawatt” genoemd. In plaats van dat er “megawatt” wordt gegenereerd, creëren we “negawatts” door het verbruik te vermijden of te verminderen.

Hoewel een megawatt en een negawatt  beide kunnen worden gebruikt om te reageren op de uitdagingen van de toegenomen vraag, is een negawatt over het algemeen waardevoller dan een megawatt. Waarom?

De kosten van het verminderen van het elektriciteitsverbruik zijn doorgaans veel lager dan de opwekking. De Green Alliance heeft hierover een infographic gemaakt. Hierin wordt het concept van een negawatt en de voordelen ervan in termen van besparingen uitgelegd. Ze melden dat energiebesparing slechts een derde kan kosten om aan de vraag te voldoen door middel van opwekking.

source: https://green-alliance.org.uk/

 

Vraag je waarom? Hier zijn enkele redenen:

  1. Een megawatt wordt geproduceerd door meer opwekking, wat brandstofkosten met zich meebrengt en verlies lijdt in het transmissienetwerk. De elektriciteit van het punt van opwekking wordt naar het gebruikspunt getransporteerd. Een negawatt is goedkoper omdat het niet lijdt aan deze verliezen en deze bijbehorende brandstofkosten niet heeft. In feite bespaart het de energieconsument direct geld (omdat ze niet betalen voor elektriciteit die niet wordt gebruikt).
  2. Een megawatt vereist een upgrade van de netwerkinfrastructuur om een grotere piekvraag te ondersteunen. Dit is een wereldwijd fenomeen, maar komt vooral voor in Australië, soms aangeduid als “gold plating” van het raster. Dit heeft de kosten van elektriciteit voor iedereen verhoogd (veel meer dan de zogenaamde “Carbon tax” ooit deed) met netwerkkosten die nu 40-60% van onze elektriciteitsrekeningen voor hun rekening nemen. Een negawatt vermindert deze pieken, waardoor er minder infrastructuur nodig is om de extra megawatt te huisvesten om hetzelfde resultaat te bereiken.

In sommige gevallen kunnen de voordelen van piekproductie eenvoudig worden bereikt door de tijd waarop elektriciteit wordt gebruikt te veranderen. In plaats van het verbruik in het algemeen te verminderen. Dit wordt ‘load shifting’ genoemd. Als we kunnen voorspellen dat er vandaag een kritieke piek zal plaatsvinden, wat als we sommige airconditioners iets eerder of later dan de verwachte piek kunnen opvoeren? Op die manier kunnen we ze tijdens de piekperiode afwijzen of uitschakelen. Het energieverbruik op de piek wordt verminderd (het afvlakken van het belastingsprofiel op het netwerk door de bovenkant van de piek te stoten), maar voor het grootste deel hebben mensen geen verschil in hun mate van comfort opgemerkt.