SKOON batterij

Test SKOON-batterij slaagt met vlag en wimpel

Port of Amsterdam werkt samen met partners en klanten aan de verduurzaming van de haven. Eén van de projecten is de samenwerking met SKOON, het online platform voor de inzet van schone mobiele energie opslag.

In dit project wordt een drijvende batterij ingezet om de pieken in het energieverbruik van riviercruise schepen op te vangen. De batterij is aangesloten op de walstroomkast die door SEP wordt gevoed met groene energie uit de haven. SEP staat voor Shared Energy Platform, ons eigen energie deelplatform!

Afgelopen woensdag is de eerste succesvolle proef gedaan door de Skoon-batterij aan te sluiten op een riviercruise schip van rederij Scylla. Scylla werkt net als de hele riviercruise branche aan verduurzaming van hun schepen en dienstverlening en zijn dan ook actief betrokken. Inzet was om na te gaan of de batterij terugkerende pieken in de vraag naar stroom kan opvangen, zodat het schip volledig op de walstroom kan functioneren op de ligplaats. Zo wordt het elektriciteitsnet minder belast en hoeft het schip zelf niet bij te springen met een generator. Deze uitkomsten nemen we mee om te kijken hoe we batterijtechnologie in kunnen zetten om onze walstroominstallatie voor riviercruise te optimaliseren.

De proef is zeer geslaagd! Het aansluiten was eenvoudig en de batterij heeft gedurende het gehele verblijf van het Scylla schip stroom geleverd. De technologie heeft bewezen dat ononderbroken, stille en betrouwbare levering mogelijk is.

Alle partijen zijn het eens dat vervolgstappen nog verdere verbetering kunnen verzorgen voor het comfort van de riviercruise passagiers, de luchtkwaliteit en de leveringszekerheid van stroom voor stad en haven. De batterij is mobiel en kan nog geboekt worden voor bijvoorbeeld evenementen of bouwwerkzaamheden (helpt bij stikstof problematiek!) zie voor meer informatie: Project Clean Amsterdam